قاچاق گوشت از مراکز تولید به کشورهای عربی و گاه سایر استانها موجب شده در کنار کمبود در کرمان شاهد افزایش بیرویه نرخ این کالا باشیم که موجب خارج شدنش از سبد مصرف مردم شده است.
هماکنون اکثر دامداران موجود در استان کرمان با کمبود علوفه مواجه هستند اما این تنها دلیل قاچاق دام به استانهای مجاور و در نهایت کشورهای حوزه خلیجفارس نیست بلکه اختلاف قیمت دلار و پولی که دامداران از دلالان دریافت میکنند علت اصلی خروج دام از استان و کمبود گوشت است.
بااینوجود وقتی پای حرفهای دامداران و بهخصوص عشایر مینشینید فقر شدید مراتع و کمبود علوفه را یکی از مشکلات اصلی تولید گوشت میدانند.
دلالان فرصتطلبی میکنند
یکی از چوبداران این استان بیان کرد: عشایری که در شهرستانهای بردسیر، بافت و رابر زندگی میکنند از مهمترین منابع تولید دام سبک در استان کرمان هستند که با توجه به کمبود بارندگی در سال جاری و عدم رشد علوفه اکثر دامها با افت شدید وزن مواجه شدهاند و در برخی موارد دامها تلف میشوند به همین جهت عشایر ترجیح میدهند دامها را بفروشند تا کمترین خسارت را متحمل شوند.
محمد ابارقی گفت: در این میان دلالان با درک این مشکل به استان کرمان آمدهاند و دامهای سبک را با قیمت بسیار اندک از دامدار میخورند و در نهایت لب آب کنار لنج ها با قیمتهای بسیار زیاد به عربها میفروشند.
یکی دیگر از چوبداران گفت: قیمت هرروز بیشتر میشود و به نظر میرسد در ایام نوروز به بیشترین قیمت خود میرسد ما هم از نان خوردن افتادهایم مسئولان باید جلوی قاچاق دام را بگیرند.
او افزود: قاچاق دام فقط مربوط به دام سبک نیست بلکه دامهای سنگین هم قاچاق میشود به همین دلیل تعداد دامهایی که در کشتارگاههای کرمان نیز ذبح میشود کم شده است.
چارهای جز فروش دام به دلالان نداریم
یکی از عشایر استان کرمان که در رابر سکونت دارد نیز گفت: علوفهای در مراتع وجود ندارد چون بارندگی روی نداده و اکثر گیاهان در طبیعت از بین رفتهاند در این شرایط تنها سرمایه ما که دامها هستند جلوی چشممان در حال افت وزن و در نهایت تلف شدن هستند.
احسان سلاجقه ادامه داد: ما چارهای جز فروش دامها به دلالان نداریم و نمیدانیم آنها دامها را چه میکنند. اگر مسئولان حمایت کنند ما هم دام را به دلالها نمیفروشیم.
او دامداری را تنها منبع درآمد عشایر دانست و بیان کرد: عشایر نیاز به حمایت دارند و علوفه آنها باید تأمین شود، این دامها مولد دامهای سال آینده ما هستند و در حالی مجبور به فروش دامها هستیم که سال آینده نمیدانیم برای زادوولد دامها چه کنیم و فقط امیدواریم با همین پول بتوانیم سال آینده دام خریداری کنیم.
قیمت بازهم افزایش مییابد
یکی از قصابان شهر کرمان نیز اظهار داشت: هرروز چهار لاشهگوشت در مغازه عرضه میکردم اما در روزهای اخیر مراجعه مردم برای خرید گوشت کم شده و یا اگر فردی هرماه چهار کیلو گوشت میخرید حالا یک کیلو گوشت خریداری میکند و برخی هم خرید را انجام نمیدهند.
او ادامه داد: تعداد دامهایی هم که ذبح میشوند کمتر شده است چون عشایر بیشتر تمایل دارند گوشت را با قیمت بالا به دلالان بفروشند.
او گفت: جای تعجب دارد که چرا هیچ اقدامی برای برخورد با قاچاقچیان انجام نمیدهند، اگر با این شرایط پیش رود قیمت گوشت در روزهای آینده افزایش خواهد یافت به همین دلیل مسئولان در سطوح بالا تر باید هوشیار باشند و اجازه ندهند گوشت از استان کرمان قاچاق شود.
خروج دام بهصورت قاچاق است
مدیرکل دامپزشکی شمال استان کرمان نیز در این زمینه گفت: هیچ مجوزی برای خروج دام از استان کرمان داده نمیشود و خروج دام بهصورت قاچاق است که در کنار کمبود گوشت در استان کرمان میتواند موجب شیوع بیماریهای مختلف دامی نیز شود.
حسین رشیدی بیان کرد: مسئولان باید برای کنترل قاچاق دام چارهاندیشی فوری انجام دهند و این حساسیت ایجاد شود که باید با همکاری جدیتر دستگاههای مختلف با یکدیگر جلوی قاچاق دام گرفته شود.
او افزود: خشکسالی و کمبود علوفه در استان کرمان، نوسانات ارزی مهمترین دلایل قاچاق دام است.